Medisch advies bedrijfsarts wordt leidend.
Nu: De arbeidsdeskundige van het UWV beoordeelt of de werkgever en werknemer voldoende re-integratie-inspanningen hebben gedaan. Die moeten passend zijn bij het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid.
Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratie verslag (RIV-toets) door het UWV. RIV=Re-integratie InspanningsVerplichting. Loonsancties als gevolg van een verschil van medisch inzicht tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts, vervalt hierdoor.
Wat is het gevolg voor werkgevers?
Werkgevers krijgen meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke medewerkers. Vooral de kleinere bedrijven profiteren daarnaast van een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Voor kleine ondernemers is dat goed nieuws. De loondoorbetalingsplicht en ook de re-integratieplicht vormt voor hen namelijk vaak een drempel om nieuwe mensen aan te nemen. Daarom hebben Minister Koolmees van SZW en werkgeversorganisaties nieuwe afspraken gemaakt.
Hoe zit het dan met dat medisch advies, dat leidend wordt?
Een van die afspraken: het advies van de bedrijfsarts, over de belastbaarheid van een medewerker, wordt leidend bij de toets op de re-integratie inspanningen (RIV toets) door het UWV. Medewerkers behouden de mogelijkheid van een second opinion door een andere bedrijfsarts of een deskundigen oordeel van het UWV.
Deze nieuwe wet voorkomt dat werkgevers loonsancties krijgt bij een medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.
Verschil van inzicht bedrijfsarts en verzekeringsarts UWV
Soms schat de eigen bedrijfsarts de belastbaarheid van de werkgever op bijv. 20 uur per week, terwijl de verzekeringsarts van het UWV zegt dat iemand 24 uur kan werken. Nú kan dit nog tot een loonsanctie leiden voor de werkgever. Als dit wetsvoorstel erdoor komt, kan is dit geen reden meer voor een loondoorbetalingssanctie voor de werkgever.
Tot slot
Het is en blijft belangrijk dat de medewerker zijn klachten en beperkingen goed onder woorden brengt bij de bedrijfsarts.
AYA Re-integratie & Coaching ziet dit als een belangrijk onderdeel van haar trajecten met werknemers en zal de persoon hierop coachen.
Het wetsvoorstel van minister Koolmees is op 1 oktober 2020 aan de Tweede Kamer aangeboden.